Alergeny


Podrobnější informace:
Metodika MŠMT


Na základě účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům bychom rádi zveřejnili to nejdůležitější z tohoto Nařízení. Ode dne 13. prosince 2014 platí předpis, který umožňuje spotřebiteli (strávníkovi) informovaný výběr potravin a jejich bezpečné použití. Pro zařízení společného stravování, tedy také pro školní jídelny vyplývá povinnost informovat spotřebitele o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost. Nutno označovat vybraných 14 alergenů.

Jedná se pouze o zajištění informovanosti strávníků, nikoli o povinnost zajistit dietní stravování odpovídající individuálním dietním požadavkům. Označení alergenů v pokrmech neznamená snížení kvality stravování nebo dokonce nebezpečí připravovaného pokrmu. Bude se jednat o velmi důležitou informaci pro osoby trpící potravinovou alergií nebo intolerancí, které musí některé potraviny ze svého jídelníčku naprosto vyloučit. Prostřednictvím údaje na jídelníčku jim pouze umožníme v souladu s právním předpisem EU informovaný výběr potravin, které jsou pro ně bezpečné.

Každý strávník musí mít možnost se dozvědět, zda se v potravině (pokrmu) nachází alergeny, a to jednak dříve, než je mu pokrm vydán (už při objednávání), jednak při vlastním výdeji pokrmů, např. prostřednictvím údaje na jídelníčku (v listinné podobě na viditelném místě v zařízení školního stravování, nebo písemným sdělením, kdo tuto informaci podá ústně).

Rozhodnutí, jakou formou splnění stanovené povinnosti provozovatel stravovací služby zajistí, je tedy v naší kompetenci.

LÁTKY NEBO PRODUKTY VYVOLÁVAJÍCÍ ALERGIE NEBO NESNÁŠENLIVOST:

1. Obiloviny obsahující lepek
2. Korýši a výrobky z nich
3. Vejce a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich
5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
6. Sójové boby a výrobky z nich
7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
8. Skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2 , které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce
13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich


Alergeny v potravinách tady byly, jsou a asi už také navždy budou. Jsou však nebezpečné jen pro někoho. Pro zdravé osoby je tato informovanost nadbytečná, proto se nelekejme nových výrazů a značení. Společnost musí přihlížet především na zdraví dětí a tomu je naše Školní jídelna vždy výrazně nakloněna.


Naše doporučení se týká povinného ručení na které mohou být někteří z nás také alergičtí. Pokud i vy platíte nesmyslně vysoké částky za povinné ručení? Zkuste povinné ručení srovnání! A ušetřete i vy! Povinné ručení za nejlepší ceny na trhu. Firmy - autobazary, autoservisy, prodejci náhradních dílů. Zajímá Vás tuning na osobní auta?